godaddy promocode

dominos offer today

flipkart promo code

globalnin

Rafiniranje – Rafinacija zlata – Osnovni koraci

rafiniranje-rafinacija-zlata-osnovni-koraci

Rafiniranje zlata smo u prethodnom članku detaljno objasnili a u ovom tekstu ćemo krenuti sa koracima u navedenom postupku.

rafiniranje-rafinacija-zlata-osnovni-koraci

Kod rafiniranja hemijskim putem razlikuju se dva načina dobivanja zlata iz sirovina i to rastvaranje azotnom kiselinom i rastvaranje carskom vodom – Aqua Regia. Na osnovu ove podjele redosljed koraka je sljedeći:

Prvi korak

na osnovu sirovine koju tretiramo trebamo odrediti način rafiniranja. Najidealniji način za sirovine tipa elektronskog otpada, te prašine od poliranja jeste postupak Carskom vodom.
Rastvaranje azotnom kiselinom se tretiraju stari nakiti finoće preko 250/000. Azotnom kiselinom se rastvara tek nakon što smanjimo finoću ispod 250 ali i carska voda također može koristiti u ovom slučaju.

Drugi korak

potrebno je pripremiti materijal za rafiniranje. Kad smo odabrali način, obavlja se priprema.

Šta je priprema?
Priprema podrazumijeva uklanjanje nečistoća koje nisu plemeniti metali, idealan način jeste spaljivanje materijala. Kada se radi azotnom kiselinom, kod loma, potrebno je obaviti topljenje i smanjenje finoće dodavanjem bakra ali to ne vrijedi za elektronski otpad. Međutim potrebno je napomenuti ako se neko bavi rafiniranjem starog nakita i slično.

Treći korak

jeste rastvaranje azotnom kiselinom.

Četvrti korak –

odvajamo talog od rastvora. U talogu su čestice zlata i nerastvorene čestice drugih metala. U rastvoru se najčešće nalazi srebro, bakar, paladium i cink. Da bi dobili čisto zlato odvajanje je neophodno. Važno je napomenuti da se rastvor ostavlja radi izdvajanja srebra. Odvajanje možete odraditi filtriranjem ili ispiranjem vodom na filter papiru.

Peti korak –

u petom koraku radimo pročišćavanje mulja u kojem je zlato. Tretira se azotnom, hlorovodičnom kiselinom uz zagrijavanje. U ovom postupku dešava se rastvaranje nerastvorenih čestica metala koji su ostali sa zlatnim talogom. Kiseline se odbacuju svaki put poslije pročišćavanjha.

Šesti korak –

ispiramo radi uklanjanja kiseline. Ispiremo vodom i alkoholom na filter papiru.

Sedmi korak –

sušenje dobivenog mulja (taloga) i pripremamo za topljenje.

Navedeni koraci važe za proces rastvaranja sa azotnom kiselinom a kod rastvaranja carskom vodom uslovi su sljedeći:

Koraci su isti sve dok ne dođemo do rastvaranja carskom vodom. (kao kod koraka azotne kiseline).

Rastvaranje se obavlja dodavanjem carske vode ( više o Carskoj vodi ) sve dok se ne obavi potpuno rastvaranje metala. Zatim filtriramo rastvor. Kod elektronskog otpada potrebno je materijal dobro odvojiti jer sadrži veće količine različitih metala.

Sljedeći korak u postupku jeste razblaživanje i odstranjivanje azotne kiseline iz rastvora. Rastvor se razblažuje destiliranom vodom i neutrališe se azotna kiselina da bi se odradilo obaranje zlata.

U koraku obaranja zlata koristi se neki od reducenata ( više o ovome ovdje ). Rastvor nakon obaranja je potrebno ostaviti nekoliko sati.

Zatim slijedi odvajanje zlatnog mulja od rastvora. Najčešće se vrši odlijevanjem pa filtriranjem. Odmah nakon toga slijedi pročišćavanje mulja kiselinama koje se nakon toga odbacuju. Na kraju se ispere vodom radi odstranjivanja kiseline i ispire alkoholom na filteru. Šlag na kraju jeste sušenje mulja i priprema za topljenje.

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *