godaddy promocode

dominos offer today

flipkart promo code

globalnin

ODVAJANJE ZLATA SA PROCESORA

Postoje razne vrsta procesora no nas u ovom slucaju zanimaju iglice procesora odnosno zlatni djelovi na procesoru a to su takozvani pinovi pa da opisemo kratak postupak kako sa njih odvojiti zlato.
Za ovaj postupak uvjek vam je potrebna zastita od topline kao sto su rukavice ili razna kliješta , kombinirke jer se pinovi odvajaju uz pomoc topline pa da nebi doslo do ozljede ruku i prstiju.

Kad smo sakupili kolicinu procesora na kojima su vidljivi pozlaceni pinovi i da bi skinuli zlato sa njih prvo je potrebno odvojiti pinove sa procesora upotrebom pistolja na vruci zrak ili plamenikom na naćin što ćmo primiti procesor klijestima ili drugim alatom da ga nedrzimo rukama te zagrijavati pozlaćeni dio procesora pinove dovoljnom temperaturom kako bi se lem rastopio i na taj nacin pinovi se odvojili sa procesora te ih sakupili u metalnu ili staklenu posudu.

Nikako u plasticnu posudu jer su pinovi na ovaj nacin dosta topli …

Nakon sto smo odvojili sve pinove koji su ovim putem doslovno otpali sa procesora pokusajte sto ih vise ocistiti od sitnih djelova kao sto su male sitne kockice takozvani monoliticki kapacitori koji bi na u daljnjem postupku odvajanja zlata onečistili otopinu i daljni postupak..

Odvojene pinove procesora je dalje potrebno staviti u staklenu posudu te se odluciti za metodu koja vam pristaje zavisno o vrsti kiselina koja vam je dostupna iak je za ovaj postupak najlaksa metoda upotrebom vode i dušične (nitratne,azotne) kiseline ali i solna kiselina-peroxid je dosta ucinkovita da se ostvari glavna svrha da se rjesimo baznog metala pinova na kojem se nalazi zlato kako bi na kraju dobili samo zlato sto nam je i cilj.

Odvojene pinove stavimo u staklenu posudu te iz polijemo vodom i dodamo dušicnu kiselinu ili
Odvojene pinove stavimo u staklenu posudu te ih polijepo peroxidom 3% i solnom kiselinom.

SAM_1101 SAM_1102

Prikazano na slici je vidljivo kako pluta odnosno plivaju pozlaceni djelovi procesora koji su se odvojili od baznog metala kao sto je bakar,nikal,srebro i drugi metali koji se koriste u izradi pinova…
Nakon sto se ovovm metodom rjesimo sveg baznog metala i ostane nam samo zlato daljnjim postupkom ga sakupljamo u filter filtriranjem otopine a znak da nam se sve zlato odvojilo je sto vidimo da pliva po povrsinu i puno je lakse nego u pocetnom djelu kad je imalo tezinu skupa sa baznim metalom ..

Neki se pitaju kako zlato pliva a to je iz razloga sto nakon procesa rjesili smo sac drugi materijal na kojem se zlato nalazi i ostanu nam kao cjevcice od pozlate koje su radi debljine pozlate jako lagane i u sebi imaju malo zraka te plivaju u otopini.

Dobiveno zlato nakon sto smo sakupili filtriranjem odvojimo iz filtera u drugu cistu staklenu posudu te je spremno za daljnje topljenje jednom od metoda zlatotopke te na kraju dobivanje zlatnog praha i na kraju taljenje.

SAM_1051SAM_1055

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *