godaddy promocode

dominos offer today

flipkart promo code

globalnin

ODVAJANJE ZLATA METODOM DUŠICNA KISELINA-VODA

Prije početka rada ovom metodom koristiti zaštitne rukavice i ne udisati pare odnosno nitratne plinove koji mogu naštetiti zdravlju.

Ova metoda je brza i jako efikasna iz razloga sto dusicna kiselina grize sav bazni materijal na kojem se nalazi zlato odnosno pozlata ili tako zvani fingeri sa memorijskih i raznih kartica..
Metoda je ista kao i postupak sa solnom kiselinom (HCL) i peroxid 3% ali je dosta brza .

Važno je napomenuti da se voda koristi kako bi se ublažila reakcija i isparavanje nitratnog plina štetnog za zdravlje tako da u postupku sa vodom reakcija nije burna kao da radite samo sa kiselinom bez vode.

Postupak je objasnjen korak po korak kako skinuti pozlatu sa memorijskih RAM kartica,modema,grafickih i raznih drugih kartica koje sadrze pozlatu.

1. KORAK :
Odrezati kontakte sto blize pozlate te nakon sto ste odrezali fingere dakle pozlacene kontakte (fingere) memorijskih i drugih kartica stavite ih u staklenu ili plasticnu posudu i nikako u bilo kakvu metalnu posudu jer dusicna kiselina nagriza sve vrste metala osim zlata…

SAM_0989SAM_0994SAM_0988SAM_0992

2.KORAK :

U posudu sa fingerima prvo nasipati vodu dovoljno da pokrije sve fingere.Jako je VAŽNO uvijek prvo nasipati vodu pa onda kiselinu a NIKAD vodu ljevati u kiselinu.

3.KORAK:

U posudu sa fingerima i vodom dodati dusicnu kiselinu u malim omjerima otprilike pola kola kolicine od vode ili dovoljno da se vidi reakcija mjehuricina sto je znak da ste nalili dovoljno dusicne kiseline da zapocne reakcija odnosno da dusicna kiselina pojede bazni materijal i da se zlato pocne odvajati …

received_10209019661398855

4.KORAK:

Nakon odredjenog vremena kad vidite da se svo zlato odvojilo filtrirajte zlatne listice tj fingere kroz najbolje pamucnu tkaninu pa nakon toga sakupite odvojeno zlato u drugu cistu posudu.

received_10208492121450686

received_10208492121490687

Ovim postupkom ste odvojili zlato sa raznih memorijskih i drugih kartica i time dobili zlato spremno za daljnje otapanje u zlatotopci i precipiranje odnosno dobivanje zlatnog praha za topljenje dovoljnim izvorom topline u cvrsto zlato .

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *